hårporøsitet

Har du noen gang lurt på hvordan håret ditt er bygget opp, eller hvordan du skal ta vare på det på riktig måte? Vel, riktig hårpleie avgjøres av porøsiteten. Hva er det? Det er i hvilken grad hårets skjellag er reist; hvor langt de er fra hårets cortex. Selve skjellaget utgjør hårets ytre del, som er den første og helt ytterste delen av hårstråene. Skjellagets rolle er å: beskytte mot aggressive ytre faktorer, holde hårets fuktighet på riktig nivå samt å gi glatthet og glans.

Finn ut hvilket porøsitetsnivå ditt hår har og hvilke produkter du bør bruke for å ta vare på håret.

Hårporøsiteten din er… Finn det ut!

Alle hårelskere og frisører skiller mellom tre grunnleggende typer av hårporøsitet: lav, medium og høy. Dette kan defineres ved bare å se på skjellaget eller ved å utføre en test (dette vil vi komme tilbake til). La oss starte fra typen lav porøsitet. Skjellaget til et slikt hår er tett sammenbundet. Derfor er håret glatt, og reflekterer lyset godt. Videre er det vanskelig å feste og krølle. Det å gi nærende stoffer til slikt hår er tidkrevende, håret er motstandsdyktig mot skade og det er lett å gjøre det flatt ved røttene. Hår med høy porøsitet er den rake motsetningen til hår med lav porøsitet. Hva er kjennetegnene? Først av alt er det mye lettere å vaske og tørke håret. Videre er det lett å gjøre håret dehydrert og som en konsekvens gjøre det krusete. Hårfarger og kosmetikk har lett tilgang til å komme inn i håret på grunn av det åpne skjellaget. Og hva med medium porøsitet? Det er hår som er vanskelig å definere presist. Det har egenskapene til både hår med høy porøsitet (hårtuppene) og hår med lav porøsitet (røttene).

Hvordan pleie hår med forskjellig porøsitet?

Hår med høy porøsitet

Det beste alternativet er å behandle det med bløtgjøringsmidler, fuktighetsgivende midler, balsam og eddikhårvask. Påfør flerumettede oljer, med store molekyler som trenger gjennom et skjellag som er vidåpent. Slike oljer inkluderer: bringebærfrøolje, saflorolje, jordbærfrøolje, linfrøolje, vannmelonfrøolje, eplefrøolje og moskusroseolje. Under behandlingen bør du også bruke aloe og glyserin. Men bruk stoffene med måte, siden en bivirkning av en overdose er krusete og statisk hår. En annen flott løsning er å påføre ulike typer balsam, både leave-in og slike som må skylles av. En gang i blant kan du bruke eddikhårvask, siden disse er gode til å lukke hårets skjellag.

Hår med lav porøsitet

Dette er det letteste å ta vare på. Det som er svært viktig er å huske å ikke bruke produkter som inneholder proteiner. Dise stoffene kan tynge ned håret og gjøre det fett. Du bør heller prøve urtebalsam; spesielt hvis produktene inkluderer bløtgjøringsmidler. Videre bør du påføre mettede oljer og kosmetiske smør. Du vil bli overrasket over hvordan kokosolje, palmeolje, babassuolje samt shea-, mango- og kakaosmør kan transformere håret ditt.

Hår med medium porøsitet

Proteinbalsam er en god løsning i dette tilfellet. Med noen ukers mellomrom påfører du en hårrub eller hårvask med melk og eggeplomme. Videre bør du bruke enumettede oljer som hasselnøttolje, papayafrøolje, plommefrøolje, kirsebærfrøolje, aprikosfrøolje, ferskenfrøolje, søtmandelolje, avokadoolje, araknidolje, macadamiaolje eller olivenolje. Unngå å bruke produkter som kan øke graden av hvor åpent skjellaget allerede er. På den andre siden er det ingen kontraindikasjoner mot å påføre produkter med skjellag-lukkende egenskaper.

Utfør en hårporøsitetstest

Ikke vær redd, dette er den eneste testen som ikke vil bli evaluert av noen. Bare prøv å svare på spørsmålene under. Taket være dette kan du definere porøsitetsnivået til håret ditt og vil bli i stand til å velge riktig pleiemetode for håret ditt. Klar? Ferdig? Gå!

HÅRVASK
 1. Bruker håret ditt lang eller kort tid på å tørke?
 2. Er det vanskelig å gjøre håret ditt fuktig?
 3. Når ser håret ditt best ut: rett etter hårvask, noen timer etter hårvask eller rett før neste vask?
 4. Har du problemer med å vaske håret nøyaktig? Hvis ja, hvilke produkter bruker du for å gjøre det?
HÅRSTYLING
 1. Trenger håret ditt mye tid for å komme tilbake til der det var før, hvis du børster det over til andre siden av hodet?
 2. Er håret ditt lett å forme og blir lett deformert etter at du tar av et hårbånd eller tar ut en flette?
 3. Får håret ditt mer volum etter børsting? Kanskje mister det volum?
HÅRETS UTSEENDE
 1. Har håret ditt en naturlig og sunn glans?
 2. Hva foretrekker du, å ha håret ditt bundet opp eller å ha det løst?
 3. Hvordan føles det når du berører hårtuppene?
 4. Hvor ofte farger, retter og føner du håret?
 5. Hvilke produkter hjalp ikke håret ditt/gjorde hårets tilstand verre?
 6. Er hårpleien din intensiv eller forholdsvis moderat?

Som du kan se er Hårporøsitetstesten delt inn i tre deler for å gjøre oppgaven enklere for det. Seksjonene HÅRVASK, HÅRSTYLING og HÅRETS UTSEENDE inkluderer spørsmål som lar deg, raskt og uten stor nøyaktighet, definere om håret ditt har lav, medium eller høy porøsitet.

Hvis du ikke skulle finne denne testen effektiv nok, kan du finne andre metoder for å definere hårets porøsitet på internett. Du vil komme over Berør og Se-metoden samt Mel og Kokosoljemetoden. Den første metoden går ut på å observere hvordan håret ditt oppfører seg på daglig basis. For å forklare, sjekk hvordan håret ser ut rett etter at du har vasket det, definer om det er håndterlig eller ikke, og hvordan det reagerer på forskjellige værforhold. Og hva med Mel og Kokosoljemetoden? Strø mel eller kokosolje over håret ditt. Hvis håret blir tørt og krusete, kan du regne det for å ha høy porøsitet.

Vet du allerede hva hårporøsiteten din er?